Меню
Меню

Депутати от бюджетната комисия бяха посрещнати с плакати за инициативата

Представители на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци" посетиха заседанието на Комисията по бюджет и финанси
На 11 септември 2017 г. беше открита национална подписка с искане за повече данъчна справедливост в България. Гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство!“ настоява за по-равномерно разпределяне на данъчното бреме в обществото.
Представители на гражданската инициатива „Да спрем машината на неравенството" посрещнаха с плакати и информационни материали депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси преди заседанието, на което беше приет на второ четене Законът за държавния бюджет за 2018 година.

Те припомниха на членовете на комисията, че кампанията за връщане на необлагаемия минимум и за въвеждане на диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост събра над 30 хиляди подписа за няколко седмици преди началото на обсъжданията на Бюджет 2018.

С посланието „30 000 > 100" гражданите припомниха на депутатите, начело с председателя на комисията Менда Стоянова и доскорошния председател на парламента Димитър Главчев, че настоящата данъчна система беше въведена след кампания, водена основно от „Институт за пазарна икономика" и започнала през 2004 г. с писмо до тогавашния финансов министър Милен Велчев, подписано от едва стотина души.
По време на заседанието на комисията предложенията на инициативата бяха представени от икономиста от КТ „Подкрепа" Ваня Григорова, но те бяха посрещнати с мълчание от депутатите, никой от които не ги коментира.
Засега предложенията не бяха коментирани или предложени за гласуване, въпреки че някои от партиите в парламента са се обявявали през годините и за необлагаем минимум, и за диференцирано ДДС. В единствен коментар по темата Менда Стоянова предложи на синдикатите да си направят партия и така да се опитат да променят данъчната система в страната.